A 6 legjobb SQL lekérdezésoptimalizáló eszköz 2022-ben

Az adat minden, következésképpen az SQL mindenhol jelen van. A Structured Query Language a leggyakrabban használt lekérdezési nyelvvé vált, és a legtöbb modern relációs adatbázis-kezelő rendszer támogatja. Valójában annyira elterjedt a használata, hogy gyakran SQL szerverként hivatkozunk az adatbázis-kiszolgálókra.

A nyelv határozza meg, hogyan lehet lekérdezéseket létrehozni a szükséges pontos adatok kinyeréséhez az adatbázisból. Tekintettel a több tucat összekapcsolt táblával rendelkező modern adatbázisok sokaságára, az SQL-lekérdezések meglehetősen összetettek lehetnek. A megnövelt komplexitás csökkenti a teljesítményt. Az SQL lekérdezés optimalizálás lehetővé teszi a lekérdezések finomhangolását, hogy azok a lehető leggyorsabban a megfelelő adatokat adják vissza . Az SQL-lekérdezések optimalizálása manuálisan is elvégezhető, de léteznek olyan eszközök, amelyek segítenek optimalizálni őket. Áttekintjük az általunk talált legjobb eszközöket.Mivel azt szeretnénk, hogy mindenki egy oldalon álljon a legjobb termékek áttekintése során, kezdjük azzal, hogy megvitassuk az SQL-lekérdezések optimalizálását. Ezután megvitatjuk az SQL lekérdezésoptimalizáló eszközök főbb jellemzőit. A különböző eszközök különböző funkciókat kínálnak, amint azt hamarosan látni fogja. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy meghatározzuk azokat az alapvető funkciókat, amelyeket keresnie kell, amikor kiválasztja a legjobb eszközt az Ön speciális igényeihez. Végül pedig áttekintjük az általunk talált legjobb eszközöket.

Lekérdezésoptimalizálás SQL szervereken

Egyszerűen fogalmazva, az SQL lekérdezések optimalizálása az SQL lekérdezések elemzése és a leghatékonyabb végrehajtási mechanizmus meghatározása. Ez gyakran próba-hiba folyamat, ahol különböző lekérdezéseket tesztelnek, hogy megállapítsák, melyik nyújtja a legjobb teljesítményt, miközben továbbra is a keresett adatokat adják vissza. A lekérdezésoptimalizálókat időnként az adatbázis-kezelő rendszerekbe építik be, de gyakran úgy gondolják, hogy a külső, harmadik féltől származó eszközök jobb teljesítményt nyújtanak. Egy tipikus lekérdezésoptimalizáló minden lekérdezéshez egy vagy több lekérdezési tervet hoz létre, amelyek mindegyike a lekérdezés futtatására szolgáló mechanizmus. A rendszer mindegyik teljesítményét (azaz végrehajtási idejét) méri, és kiválasztja a leghatékonyabb lekérdezési tervet, és használja a lekérdezés futtatásához. Míg egyes SQL lekérdezésoptimalizáló eszközök egyszerűbb segédalkalmazások, amelyek sok emberi segítséget igényelnek, a legjobb rendszerek munkájuk nagy részét a háttérben végzik.

Íme egy gyors példa a lekérdezés optimalizálására. Ha egy felhasználó olyan lekérdezést futtat, amely a tábla adatainak körülbelül felét választja ki, amikor a kiszolgálóra több egyidejű kapcsolat hárul. Ilyen helyzetben a lekérdezésoptimalizáló dönthet úgy, hogy olyan lekérdezési tervet használ, amely a táblaindexeket használja a lekérdezés kielégítésére, korlátozott erőforrások alapján. Ezzel csökkentheti a lekérdezés szervererőforrások igénybevételét. Ha a felhasználó ugyanazt a lekérdezést futtatta le máskor is, amikor több szervererőforrás állt rendelkezésre, a lekérdezésoptimalizáló megállapíthatta volna, hogy az erőforrás-korlátozás nem probléma, és nem használta a táblaindexeket, betöltve a teljes táblát a memóriába.

Az SQL lekérdezésoptimalizáló eszközök főbb jellemzői

Amint azt megállapítottuk, az SQL Query Optimizer eszköz fő funkciója, hogy különböző lekérdezési tervek elemzésével megpróbálja meghatározni a lekérdezés futtatásának legjobb módját. Az itt áttekintett összes eszköz legalább erre alkalmas, de néhány sokkal több funkciót kínál. Vessünk egy pillantást az SQL lekérdezésoptimalizáló eszközökben gyakran előforduló főbb funkciókra.

Alapvető SQL Tuning

Ez az SQL Query Optimization eszközök alapvető funkciója. Ez az SQL-utasítások másképpen történő újraírásának folyamata azzal a céllal, hogy javítsa a lekérdezés teljesítményét, miközben továbbra is ugyanazt az eredményül kapott adatkészletet kapja meg. Az eszköz úgy működik, hogy méri a lekérdezés különböző verzióinak (lekérdezési tervek) lekérdezés végrehajtási idejét, és kiválasztja a leggyorsabban végrehajtót.

Adatbázis motor támogatás

A legtöbb eszköz legalább támogatja a legelterjedtebb adatbázis-motorokat, például a Microsoft SQL-t, az Oracle-t, a MySQL-t, a PostgreSQL-t és a MariaDB-t. Mások szélesebb választékot támogatnak, mások pedig csak egyet. Fontos, hogy olyan eszközt válasszunk, amely támogatja az összes használt motort,

Felhőalapú adatbázis-támogatás

Egyes SQL-lekérdezés-optimalizáló eszközök képesek felhőben tárolt adatbázisok elemzésére és optimalizálására, például a Microsoft SQL Azure vagy az AWS RDS. A felhőalapú támogatás eszközről eszközre nagyon eltérő. Ismét fontos, hogy olyat válassz, amely támogatja azt, amivel rendelkezel. Vegye figyelembe, hogy a felhőalapú adatbázisokat támogató legtöbb eszköz a helyszínieket is támogatja.

A legjobb SQL lekérdezésoptimalizáló eszközök és szoftverek

Végre eljött az idő, hogy felfedjük – és áttekintsük – a legjobb SQL-lekérdezés-optimalizáló eszközöket és szoftvereket, amelyeket csak találtunk. A listánk számos különféle típusú eszközt tartalmaz, amelyek mindegyike meghozza a maga csavarját az optimalizálásban. A fő felvételi kritériumunk az volt, hogy mindegyik termék legalább kézileg optimalizálja az SQL-lekérdezéseket – a legtöbb automatikusan –, és a hirdetett módon működjön. Nem szeretnénk, ha olyan termékekre pazarolná az idejét, amelyek nem azt teszik, amit kellene.

1.SolarWinds adatbázis-teljesítmény-elemző(Ingyenes próbaverzió)

Az első termékünk a SolarWinds cégtől származik, amely kiváló hírnévnek örvend a legjobb hálózat- és rendszerfelügyeleti eszközök gyártásában húszéves fennállásának nagy részében. A SolarWinds Network Performance Monitor nevű zászlóshajó termékét sokan az egyik legjobb hálózati sávszélesség-figyelő szoftvernek tartják. A SolarWinds hírnevének egy része az általa kínált számos ingyenes eszközből is származik. Ezek kisebb eszközök, amelyek mindegyike a hálózati rendszergazdák egy-egy feladatát szolgálja. Két kiváló példa ezekre az eszközökre az Advanced Subnet Calculator és a Kiwi Syslog Server.

Az SQL Query optimalizálásához azonban szüksége van a SolarWinds Database Performance Analyzer (DPA) , egy adatbázis-kezelő eszköz, amely az SQL-lekérdezések teljesítményének figyelésére, elemzésére és hangolására készült. Figyeli és elemzi az SQL adatbázis-példányokat, és egy válaszidő-elemzési módszerrel, amely a lekérdezések kérései és az adatbázisból érkező megfelelő válasz közötti időre helyezi a hangsúlyt, elemzi a várakozási típusokat és eseményeket, hogy meghatározza az adatbázisok szűk keresztmetszeteit.

  • INGYENES PRÓBAVERZIÓ:SolarWinds adatbázis-teljesítmény-elemző
  • Letöltési link: https://www.solarwinds.com/database-performance-analyzer

A hibaelhárításhoz is kiváló eszköz egy könnyen használható felülettel rendelkezik, amely segít a problémák gyors és egyszerű megtalálásában. A főképernyőn megtekintheti az adatbázis-példányokat, a várakozási időket, a lekérdezési tanácsokat, a CPU-t (figyelmeztetésekkel és kritikus riasztásokkal), a memóriát, a lemezt és a munkameneteket.

A részletezés során egy adott adatbázispéldány trend-irányítópultja grafikus formátumban mutatja meg a felhasználók teljes várakozási idejét (vagy az Ön által választott átlagos vagy tipikus napi várakozási időt) egy hónap során. Ezen a grafikonon minden szín egy egyedi SQL-utasítást jelent, így tetszetős megjelenítést ad arról, hogy melyik utasítás futtatása tart a leghosszabb ideig.

Bár ez a termék nem valódi SQL lekérdezésoptimalizáló eszköz, egyes funkciói segíthetnek ebben. Például képes figyelni és mérni a lekérdezés végrehajtási idejét, és némi hangolási tanácsot is ad, bár ez általában az adatbázis konfigurációjához kapcsolódik, nem pedig a lekérdezési kódhoz.

Az ár a SolarWinds adatbázis-teljesítmény-elemző 1 995 dollártól kezdődik, és a figyelni kívánt adatbázispéldányok számától és típusától függően változik. Ha szeretné kipróbálni a terméket a vásárlás előtt, egy teljesen működőképes, 14 napos próbaverzió áll rendelkezésre.

2.SQL Query Tuner az SQL Diagnostic Managerhez

Az SQL Diagnostic Manager az egyik legjobb elérhető adatbázis-figyelő eszköz. De amikor kiegészítjük azzal a SQL lekérdezés tuner , amit kap, az az egyik legjobb SQL lekérdezésoptimalizáló eszköz. Előnyei többszörösek. A várakozási idő elemzésének adatbázis-profilozásával azonosítja a problémás SQL-lekérdezéseket. Automatikusan generált hangolási javaslatokat is adhat az SQL lekérdezés hangolási varázslójával. Az eszköz ellenőrzi az SQL-lekérdezések teljesítményét terhelési teszteléssel szimulált éles környezetben.

Az SQL Query Tuner gyorsan és egyszerűen azonosítja azokat az SQL-lekérdezéseket, amelyek gyenge adatbázis-teljesítményt okoznak az adatbázis-profilozás révén, és grafikusan megjeleníti a várakozási idő elemzését. Egy teljes adatforrást figyelni fog egy konfigurálható időn belül folyamatos profilozással. Ennek eredményeként jobban megértheti, hogy az SQL Server hogyan tervezi az SQL-lekérdezések végrehajtását, valamint a különféle teljesítményköltségeket.

Ez az eszköz automatikusan generált javasolt megoldásokat mutat be az SQL lekérdezéshangoló varázslóval, amelyek alapvető kontextust biztosítanak az SQL-lekérdezések hangolásához. Színkódolt indexelemzést kínál a használt, nem használt és hiányzó indexekre vonatkozóan, ajánlásokkal az optimális teljesítmény érdekében. Lehetséges eseteket generálhat, és megtalálhatja a legjobb alternatívát egy adott SQL-utasításhoz az SQL-lekérdezés-újraírások és -injektálások segítségével.

Az SQL Query tuner egyedi vizuális SQL lekérdezés-hangolási diagramokat tartalmaz, amelyek segítségével megértheti az SQL-utasítások adatbázisra gyakorolt ​​hatását a diagramok segítségével, a bonyolult végrehajtási tervek helyett. A táblákra és nézetekre vonatkozó indexek és megszorítások táblázatstatisztikával jelennek meg, az SQL-utasításokban használt illesztések (például derékszögű összekapcsolások, implikált derékszögű összekapcsolások és sok-sok kapcsolatok) pedig a diagramokkal.

Ellenőrizze a meglévő és alternatív SQL-lekérdezések teljesítményét az adatbázisban terhelési teszteléssel. Állítsa be az SQL-lekérdezéseket úgy, hogy többször párhuzamosan fussanak, és megfigyeljék, hogyan reagálnak a szimulált éles környezetekre anélkül, hogy a tényleges tesztelés veszélye fennállna az éles környezetben. Ezzel az eszközzel egy intuitív felületről hangolhatja a gyengén teljesítő SQL-lekérdezéseket az SQL Serverhez.

Az SQL Query Tuner egy kiegészítője a SQL Diagnostic Manager . Ha még nem rendelkezik a termékkel, mindkettő megvásárolható együtt SQL Diagnostic Manager Pro licencenként 2 156 dollárért ingyenes, hitelkártya-köteles 14 napos próbaverzió is elérhető a termék szállítójától

3.SQL Server Management Studio

Ha az adatbázis-kiszolgáló egy Microsoft SQL Server, talán a Microsoft saját eszköze, SQL Server Management Studio (SSMS) , ez minden, amire szükséged van. Amint azt bizonyára tudja, az eszköz – amelyet először a Microsoft SQL Server 2005-tel indítottak el – a Microsoft SQL Server összes összetevőjének konfigurálására, kezelésére és adminisztrálására szolgál. Tartalmaz szkriptszerkesztőket és grafikus eszközöket is, amelyek a szolgáltatás objektumaival és szolgáltatásaival dolgoznak. Amit talán nem tud, az az, hogy az SSMS egyik eszköze, a SQL Server Database Engine Tuning Advisor (DTA) SQL lekérdezés optimalizálására használható.

A DTA elsődleges célja az adatbázisok elemzése és ajánlások megfogalmazása. A Microsoft hivatalos dokumentációja szerint az eszköz segíthet egy adott problémás lekérdezés teljesítményének hibaelhárításában, egy vagy több adatbázisban lekérdezések nagy halmazának hangolásában, a lehetséges fizikai tervezési változások felderítő elemzésében és a tárhely kezelésében.

Az egyik legjobb dolog SQL Server Management Studio az ára. Ez a Microsoft ingyenes eszköze, amelyet nemcsak az SQL Server, hanem az Azure SQL Database kezelésére is használhat. Lehet, hogy nem ez a legfelhasználóbarátabb eszköz, de az árát tekintve érdemes lehet megnézni.

Négy.EverSQL

EverSQL érdekes, mivel egyike azon kevés online SQL optimalizáló eszközöknek. A rendszergazdák ezzel az eszközzel lekérdezéshangolási javaslatokat és indexelési fejlesztési javaslatokat kaphatnak. Adatbázis támogatás be EverSQL kissé korlátozott. Támogatja azonban a legnépszerűbb fizetős és ingyenes és nyílt forráskódú adatbázismotorokat, beleértve az MSSQL-t, az Oracle-t, a MySQL-t, a MariaDB-t és a PerconaDB-t. Valójában, mivel ez egy offline eszköz, amely nem kapcsolódik az adatbázishoz, elméletileg képes optimalizálni és SQL lekérdezést végezni, de jobban teljesít, ha tudja, hogy milyen típusú adatbázis-motor fogja feldolgozni az optimalizált lekérdezést.

Az eszköz használata rendkívül egyszerű. Csatlakozik a webhelyhez, válassza ki az adatbázis típusát és verzióját, és illessze be az SQL lekérdezési kódot. Ha indexelési javaslatokat szeretne kapni, és lehetővé teszi az eszköz számára, hogy speciális lekérdezési átalakításokat alkalmazzon, opcionálisan feltöltheti az adatbázis sémaszerkezetét. Kattintson a Tovább gombra, és másodperceken belül megkapja a lekérdezés optimalizált verzióját, valamint néhány indexelési javaslatot.

EverSQL azonban nem csak lekérdezésoptimalizálást végez. Néhány egyéb ingyenes és hasznos online eszköz is rendelkezésre áll. Van például egy SQL Query Syntax Check & Validator, egy Query Minifier az SQL utasításokhoz és egy Query Formatter.

Az árképzési szerkezet EverSQL egyszerű. Választhat egy ingyenes csomag közül, amely napi egyszeri ingyenes lekérdezésoptimalizálást biztosít 30 napon keresztül. Ez a próbaterv. Ezután az alapcsomag 29 USD/hóár, amely 10 havi optimalizálást tartalmaz, a Plus csomag pedig 135 USD/hó, havi 30 optimalizálással és élő csevegés támogatással. Személyre szabott tervek is elkészíthetők az Ön egyedi igényeinek megfelelően.

5.SentryOne Tervböngésző

Plan Explorer egy ingyenes eszköz a SentryOne . Ez az egyik legjobb SQL lekérdezéselemző és -optimalizáló eszköz. Ezzel az eszközzel gyorsan megtalálhatja a legnehezebb SQL Server lekérdezési problémák gyökerét. Több modulból áll. Az indexelemzés pontozási algoritmusokat használ az adott lekérdezést támogató legjobb index meghatározásához. Könnyedén megtekintheti az ajánlott indexeket, létrehozhat és módosíthat indexeket, valamint észlelheti és frissítheti a régi statisztikákat.

A statisztikai elemzési modul megmutatja a lefordított és futásidejű lekérdezési paraméterek hatását a teljesítményre. Ez lehetővé teszi az adatok torzításának gyors észlelését, amely hozzájárulhat a paraméterek beolvasásával kapcsolatos problémákhoz, megjelenítheti a lehetséges növekvő kulcsproblémákat, és azonosíthatja a szűrt indexek lehetőségeit.

A Lekérdezésteljesítmény-profilozó és -lejátszás modul újrajátssza a lekérdezéseket, és hozzáfér az élő teljesítménystatisztikáikhoz. Ezzel az eszközzel lejátszhatja a lekérdezési profilt, hogy pontosan megtudja, mely operátorok terhelik a legtöbbet a rendszererőforrásokra. Nem szükséges újra futtatni a lekérdezést.

Míg a legtöbb SQL-lekérdezés-optimalizáló a becsült tervköltséget használja, Plan Explorer megjelenítheti a ténylegesen megfigyelt költségeket. A költségkülönbséget pedig a Becsült és a Tényleges nézet közötti váltással láthatja. Több funkciója van ennek az ingyenes eszköznek, mint amennyi időnk van bemutatni őket. De mivel ez egy ingyenes eszköz, talán érdemes lesz kipróbálni, és meggyőződni róla.

6.dbForge Studio for SQL Server

Devart ’s dbForge Studio SQL szerverhez egy minden az egyben SQL szerver GUI eszköz, amely használható az SQL Server kezeléséhez, adminisztrációjához, fejlesztéséhez, adatjelentésekhez, elemzésekhez, optimalizáláshoz stb. Az SQL fejlesztők és adatbázis-adminisztrátorok a GUI eszközzel felgyorsíthatják szinte bármilyen összetett adatbázis-feladatot, mint például adatbázisok tervezése, SQL kód írása, adatbázisok összehasonlítása, sémák és adatok szinkronizálása, értelmes tesztadatok generálása stb.

dbForge Studio SQL szerverhez tartalmazza a SQL lekérdezési terv eszköz , egy dedikált lekérdezésoptimalizáló eszköz. A végrehajtási terv diagram szolgáltatása segít a lekérdezés végrehajtási tervének megjelenítésében és hangolásában azáltal, hogy pontosan meghatározza a lassan futó csomópontokat. Az eszköz Várakozási statisztika lapja segítségével könnyedén észlelheti a lekérdezés lehetséges szűk keresztmetszeteit az események és a hozzájuk kapcsolódó várakozások listájának megjelenítésével. A Yo az eszköz tervfáját is használhatja, hogy információt szerezzen arról, hogyan hajtja végre az SQL Server a SELECT utasítást. Megmutatja, hogy például egy index hozzáadása egy táblához vagy a táblaegyesítés optimalizálása hol növelheti a teljesítményt.

Az eszköz, amely más néven T-SQL Query Profiler , be van építve a dbForge Studio for SQL szerver Standard, Profesional és Enterprise verziójába, amelyek ára 249,95 USD, 499,95 USD és 699,95 USD. A teljes termék – nem csak a lekérdezésoptimalizáló eszköz – 30 napos ingyenes próbaverziója elérhető.

A KMPlayer 20 olyan funkciója, amelyekről valószínűleg nem tud Előző Cikk

A KMPlayer 20 olyan funkciója, amelyekről valószínűleg nem tud

Hogyan találjuk meg a Minecraft világ kezdőértékét a Windows 10 rendszeren Bővebben

Hogyan találjuk meg a Minecraft világ kezdőértékét a Windows 10 rendszeren