7 legjobb SNMP megfigyelő eszköz Linuxhoz

Az SNMP-figyelés messze a leggyakoribb hálózati megfigyelési technológia. Lehetővé teszi, hogy bármilyen méretű hálózat adminisztrátora értesüljön az általuk kezelt hálózatok állapotáról, valamint azok használatáról. Hasonlóképpen, a Linus egy nagyon gyakori platform, amelyhez sok hálózati rendszergazda fordult. Bár ez még nem olyan gyakori az asztali világban, mint egyes megagyártók kereskedelmi ajánlatai, a szerverek világában nagyon elterjedt. Még az IBM is ezt választotta operációs rendszerének számos magasabb tartományú rendszerén.

Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy a Linux a hálózatfelügyeleti eszközök választott platformja is lehet. Ma áttekintjük a legjobb SNMP-megfigyelő eszközöket a Linux számára.Beszélgetésünket azzal kezdjük, hogy áttekintjük a hálózatfigyelést általában, majd az SNMP-nek a hálózatok figyelésére való használatának konkrét esetét. Anélkül, hogy túlzottan technikai jellegűek lennénk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy elmagyarázzuk az SNMP működését, különösen a hálózatfelügyeleti kontextusban. Ezután rátérünk a téma lényegére, és rövid áttekintést adunk néhány legjobb SNMP-megfigyelő eszközről Linuxra.

Csak azért, hogy minden világos legyen, erről beszélünk Linux operációs rendszeren futó SNMP megfigyelő eszközök és nem a Linux rendszerek figyelésére használt SNMP-eszköz. Másrészt semmi sem akadályozza meg abban, hogy Linux-alapú megfigyelőeszközt használjon a Linux-gépek megfigyelésére.

A Monitoring Networksről

A hálózati rendszergazdák számára a torlódás az első számú ellenség. Ha összehasonlít egy hálózatot egy autópályával, ahol a forgalom a hálózat adatai, a hálózati torlódások a forgalmi dugókhoz hasonlítanak. De ellentétben az autóforgalommal – ahol a torlódások könnyen észrevehetők, ha egyszerűen csak ránézünk az útra – a hálózati forgalom a kábeleken, kapcsolókon és útválasztókon belül zajlik, ahol láthatatlan. Ráadásul mindez iszonyatos sebességgel történik. Még ha látható is lenne, túl gyorsan történne ahhoz, hogy láthassuk. Ezért olyan fontosak a hálózatfigyelő eszközök. Biztosítják a hálózati rendszergazdák számára a megfelelő láthatóságot a dolgok zökkenőmentes működéséhez. Meg tudják azonosítani a torlódásokat vagy egyéb problémákat, lehetővé téve az adminisztrátorok számára, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a helyzet kezelésére.

A hálózati sávszélesség-figyelő eszközök másik fontos előnye a kapacitástervezés. Nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy a hálózathasználat idővel mindig növekszik. Csakúgy, mint a lemezterület, minél több van, annál többre van szüksége. Bár a hálózat jelenlegi sávszélessége most elegendő lehet, végül növelni kell. A sávszélesség-használat figyelésével meg tudja tervezni a sávszélesség-bővítést, mielőtt a túlzott kihasználás problémát okozna.

SNMP To The Rescue

Az Simple Network Management Protocol (SNMP) egy összetett technológia – kissé félrevezető elnevezése ellenére –, amely számos különböző típusú hálózati berendezés távolról történő megfigyelésére, konfigurálására és vezérlésére használható. Szerencsére nem kell mindent tudnia az SNMP-ről ahhoz, hogy a hálózat sávszélesség-kihasználtságát figyelje. Egyelőre csak annyit jegyezzünk meg, hogy az SNMP-t a megfigyelőeszközök használják a hálózati eszközök interfészszámlálóinak leolvasására, és ezen adatok felhasználásával a sávszélesség-használat kiszámítására és annak időbeli alakulásának ábrázolására. A következő részben részletesebben bemutatjuk a Simple Network Management Protocol belső működését, biztosítva, hogy elegendő információval rendelkezzen bármely SNMP hálózatfigyelő eszköz konfigurálásához és használatához.

Az SNMP magyarázata

Sok SNMP oktatóanyag inkább technikai jellegű, és mindent elmond a MIB-ekről és az OID-kről. Nem gondoljuk azonban, hogy mindent tudnia kell az SNMP-ről, hogy használni tudja. Kicsit olyan, mint egy autó. Nem kell mindent tudnod a motor működéséről ahhoz, hogy egyet hajts. Tehát ma az a célunk, hogy éppen elég információt adjunk az SNMP-hálózatfigyelő eszközök megértéséhez, használatához és konfigurálásához, nem pedig az, hogy SNMP-szakértővé tegyük Önt, ami a tapasztalattal jár.

Először is, hogyan lehet csatlakozni és hitelesíteni egy SNMP-képes eszközt? Nagyon egyszerű, bár nem túl biztonságos. Minden SNMP-eszközön közösségi karakterláncnak nevezett paraméterek vannak beállítva. A közösségi karakterláncokat SNMP-jelszavaknak tekintheti. Általában két közösségi karakterlánc van konfigurálva minden eszközön. Az egyik csak olvasható hozzáférést biztosít, míg a másik lehetővé teszi bizonyos paraméterek módosítását. Bármilyen értékkel rendelkezhetnek, és a megfelelő alapértelmezett értékük gyakran nyilvános és privát. Noha ez egy egyszerű és hatékony hitelesítési séma, egyáltalán nem biztonságos, mivel a közösségi karakterláncok tiszta szövegben kerülnek továbbításra a hálózaton keresztül, és elfoghatják és feltörhetik. Ez az egyik oka annak, hogy sok rendszergazda nem konfigurálja az olvasási/írási közösségi karakterláncokat az általa kezelt eszközökön.

OLVASSA MÉG: Az SNMP csapdák magyarázata – A legjobb eszközök a csapdák fogadására és kezelésére

Tehát tegyük fel, hogy egy SNMP hálózatfigyelő rendszer a csak olvasható közösségi karakterlánc használatával csatlakozik egy hálózati eszközhöz. Számos különböző működési paraméter található, amelyek távolról leolvashatók. A sávszélesség figyelése szempontjából különösen érdekes néhány mérőszám, amelyeket interfész bájtszámlálónak neveznek. Mindegyik hálózati interfészhez tartozik egy pár – egy a bemenethez és egy a kimenethez. Ezeket egyszerűen növeli az eszköz, ahogy a biteket fogadja és továbbítja egy interfészen. Ha ezeket az értékeket ismert időközönként – jellemzően ötpercenként – leolvassa, a megfigyelő eszköz ki tudja számítani az időegységenkénti bitek számát – általában másodpercenként –, ami pontosan így fejezi ki a sávszélességet.

Konkrétan a következőképpen történik: A megfigyelő eszköz lekérdez egy eszközt, és leolvassa a számlálóit. Aztán öt perccel később újra leolvassa ugyanazokat a számlálókat. A számlálók előző értékének az aktuális értékből való kivonásával megkapjuk az elmúlt öt percben átvitt bájtok teljes számát. Ezt követően egyszerűen meg kell szorozni ezeket a számokat 8-cal – az egy bájtban lévő bitek számával –, majd elosztjuk az eredményt 300-zal – az öt percben lévő másodpercek számával –, hogy megkapjuk a bit per másodperc sávszélesség kihasználtságát. Ezeket a számokat általában valamilyen adatbázisban tárolják, és a felhasználás időbeli grafikonjainak ábrázolására használják.

Néhány más SNMP-érték is érdekes lehet a hálózatfelügyeletben. Például vannak interfész bemeneti és kimeneti hibaszámlálói. Hasonlóan a be- és kimenő bájtokhoz, ezek az értékek felhasználhatók a másodpercenkénti hibák számának kiszámításához, ami sokat elárul a hálózati kapcsolat általános állapotáról. További érdekes mérőszámok közé tartoznak a CPU és a memória kihasználtságának mérői.

A legnépszerűbb SNMP-megfigyelő eszközök Linuxhoz

1.ManageEngine OpManager

Az ManageEngine OpManager egy hatékony, minden az egyben hálózatfigyelő eszköz, amely átfogó hálózatfelügyeleti lehetőségeket kínál, amelyek segítségével figyelemmel kísérheti a hálózat teljesítményét, valós időben észlelheti a hálózati hibákat, elháríthatja a hibákat és megelőzheti az állásidőt. Az eszköz több gyártótól származó különféle környezeteket támogat, és méretétől függetlenül méretezhető a hálózathoz. Lehetővé teszi, hogy felügyelje eszközeit és hálózatát, és teljes láthatóságot és irányítást szerezzen a teljes hálózati infrastruktúra felett. A termék telepítése és beállítása gyors és egyszerű. Kevesebb mint két perc alatt beindíthatja. Nem igényel bonyolult telepítési eljárásokat, és adatbázisokkal és webszerverekkel együtt érkezik.

Az ManageEngine OpManager folyamatosan, valós időben figyeli a hálózati eszközök teljesítményét élő műszerfalakon és grafikonokon keresztül. Számos kritikus működési mérőszámot vizsgál, például a csomagvesztést, a hibákat és a selejtezéseket stb. Figyelni fogja a teljesítménymutatókat is, például a rendelkezésre állást, a CPU-t, a lemezterületet és a memóriahasználatot mind a fizikai, mind a virtuális szervereken.

Az eszköz segítségével észlelheti, azonosíthatja és elháríthatja a hálózati problémákat a küszöb alapú riasztásokkal. Könnyen beállíthat több küszöböt minden teljesítménymutatóhoz, és értesítéseket kaphat. Noha a riasztás fontos, a jelentés ugyanilyen fontos, és ez egy másik terület, ahol ez az eszköz ragyogó. Az intelligens jelentések segítségével részletes betekintést nyerhet a hálózati teljesítménybe. Több mint 100 beépített jelentés létezik. Szükség szerint testreszabhatja, ütemezheti és exportálhatja ezeket a kész jelentéseket.

ManageEngine állítja annak Op Manager kevesebb mint két perc alatt telepíthető. A telepítés után az eszköz felderíti az eszközeit, és elkezdi figyelni azokat anélkül, hogy bonyolult konfigurációs lépésekre lenne szükség. A rendszer nagyon intuitív grafikus felhasználói felülettel büszkélkedhet, ahol könnyen megtalálhatja a szükséges információkat. A jelentéseket tekintve ez az eszköz kiváló előre elkészített jelentésekkel rendelkezik, és egyéni jelentéseket is készíthet, amelyek jobban megfelelnek az Ön igényeinek. A riasztás ebben a termékben kiváló, és megegyezik azzal, amit a konkurens termékekben talál.

Az ManageEngine OpManager az Essential kiadásban érhető el, amely jobb méretű kis- és középvállalkozások számára, akár ezer készülékkel, 25 eszközért alig több mint 700 dollárért. A nagyobb szervezetek számára létezik egy Enterprise kiadás, amely akár tízezer eszközre is méretezhető. Az ára 20 ezer dollár alatt kezdődik 500 eszközért. Mindkét kiadás ára a felügyelt eszközök számától függően változik, és ingyenes 30 napos próbaverzió áll rendelkezésre.

2.Betartás

Betartás egy másik kiváló megfigyelési platform automatikus felfedezéssel. Eszköztípusok, platformok és operációs rendszerek széles skáláját támogatja, beleértve az olyan gyártók termékeit, mint a Cisco, Windows, Linux, HP, Juniper, Dell, FreeBSD, Brocade, Netscaler, NetApp. Valószínűleg nem talál olyan hálózati eszközt, amely nem támogatott. A termék fő célja, hogy gyönyörű, intuitív és egyszerű, mégis hatékony felhasználói felületet biztosítson, amely megmutatja a hálózat állapotát és állapotát.

Betartás sokkal többet kínál, mint a sávszélesség-figyelést. Van például egy elszámolási rendszer, amely a teljes havi sávszélesség-használatot a 95. percentilisben vagy az összes átvitt bájtban méri. Riasztási funkcióval is rendelkezik a felhasználó által meghatározott küszöbértékekkel. Továbbá, Betartás integrálódik más rendszerekkel, és le tudja gyűjteni az információikat és megjeleníti azokat a felületén.

Remek jellemzője Betartás mennyire egyszerű beállítani, és szinte konfigurálja magát. Bár úgy tűnik, hogy nincs letöltési szakasz a webhelyen, számos Linux-disztribúcióhoz részletes telepítési utasítások találhatók, amelyek tartalmazzák az egyes disztribúciókhoz megfelelő csomagok beszerzéséhez szükséges hivatkozásokat. Az utasítások nagyon részletesek, és a szoftver telepítésének egyszerűnek kell lennie.

A termék két változatban kapható. Ott van a Obszervium közösség amely mindenki számára ingyenesen elérhető. Ez a verzió évente kétszer kap frissítéseket és új funkciókat. Ott van még a Observium Professional amely további funkciókkal rendelkezik, és napi frissítésekkel érkezik. Mindkét verzió csak Linuxon fut.

3.LibreNMS

LibreNMS az Observium nyílt forráskódú portja, és mint ilyen, nagyon érdekes hálózatfigyelő platform. Ez egy teljes értékű hálózatfigyelő rendszer, amely számos funkciót és eszköztámogatást biztosít. Legjobb tulajdonságai közé tartozik az automatikus felfedező motor. Nem csak az SNMP-re támaszkodik az eszközök felfedezéséhez. A CDP, FDP, LLDP, OSPF, BGP, SNMP és ARP segítségével automatikusan felfedezheti a teljes hálózatot. Az eszköz automatizálási funkcióiról beszélve, automatikus frissítésekkel is rendelkezik, így mindig naprakész marad.

A termék másik fontos jellemzője a nagymértékben testreszabható riasztási modul. Nagyon rugalmas, és többféle technológia használatával is képes riasztási értesítéseket küldeni, például e-mailt, mint a legtöbb versenytársa, de IRC-t, lazaságot és egyebeket is. Ha Ön szolgáltató, vagy szervezete minden osztálynak visszaszámlázza a hálózathasználatot, akkor értékelni fogja az eszköz számlázási funkcióját. Használat vagy átvitel alapján képes sávszélesség-számlákat generálni a hálózat egyes szegmenseire.

Nagyobb hálózatok és elosztott szervezetek esetében az elosztott lekérdezési funkciók LibreNMS lehetővé teszi a vízszintes skálázás növekedését a hálózattal együtt. Tartalmaz egy teljes API-t is, amely lehetővé teszi az adatok kezelését, ábrázolását és a telepítésből származó adatok lekérését. Végül mobilalkalmazások érhetők el iPhone-ra és Androidra, ami egy meglehetősen egyedi funkció nyílt forráskódú eszközökkel.

Négy.Zenoss Core

Zenoss Core Lehet, hogy nem olyan népszerű, mint a listán szereplő többi megfigyelőeszköz, de szolgáltatáskészlete és professzionális megjelenése miatt valóban megérdemli, hogy itt legyen. Az eszköz számos dolgot képes figyelni, például a sávszélesség-kihasználást, a forgalmi áramlásokat vagy a szolgáltatásokat, például a HTTP-t és az FTP-t. Tiszta és egyszerű felhasználói felülettel rendelkezik, a riasztórendszere pedig kiváló. Egy dolog, amit érdemes megemlíteni, a meglehetősen egyedi többszörös riasztási rendszer. Lehetővé teszi egy második személy riasztását, ha az első nem válaszol előre meghatározott késleltetésen belül.

Pedig semmi sem tökéletes Zenoss Core az egyik legbonyolultabb felügyeleti rendszer telepítése és beállítása. A telepítés teljes mértékben parancssori vezérelt folyamat. A mai hálózati rendszergazdák hozzászoktak a grafikus felhasználói felület telepítőihez, konfigurációs varázslóihoz és automatikus felismerő motorjaihoz. Emiatt a termék telepítése kissé archaikusnak tűnhet. Ez pedig összhangban van a Linux világával. Rengeteg telepítési és konfigurációs dokumentáció áll rendelkezésre, és a végeredmény megéri az erőfeszítéseket.

5. Azt hiszi

Azt hiszi egy újabb nyílt forráskódú megfigyelési platform. Egyszerű és letisztult felhasználói felülettel rendelkezik, és ami még fontosabb, olyan funkciókészlettel rendelkezik, amely néhány kereskedelmi termékkel vetekszik. A legtöbb sávszélesség-figyelő rendszerhez hasonlóan ez is SNMP-t használ a sávszélesség-kihasználtsági adatok gyűjtésére a hálózati eszközökről. De az egyik olyan terület, ahol az Icinga különösen kiemelkedik, a bővítmények használata. Több ezer közösségi fejlesztésű bővítmény létezik, amelyek különféle felügyeleti feladatokat hajthatnak végre, ezáltal bővítve a termék funkcionalitását. Abban a valószínűtlen esetben, ha nem találja az igényeinek megfelelő beépülő modult, maga írhat egyet, és hozzájárulhat a közösséghez.

Riasztás és értesítés is között Azt hiszi nagyszerű tulajdonságait. A riasztások teljes mértékben konfigurálhatók abból a szempontból, hogy mi váltja ki őket és hogyan továbbítják őket. Az eszköz az úgynevezett szegmentált riasztást is tartalmazza. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy néhány riasztást küldjön a felhasználók egy csoportjának, és más figyelmeztetéseket különböző személyeknek. Ez jó, ha figyeli a különböző csapatok által kezelt rendszereket. Biztosítani tudja, hogy a riasztások csak a megfelelő csoporthoz kerüljenek továbbításra

6. Nagios

Két változata létezik Nagios elérhető. Ott van az ingyenes és nyílt forráskódú Nagios Core és ott a fizetett Nagios XI . Mindkettőnek ugyanaz a mögöttes motorja, de és mindkettő Linux alatt fut, a hasonlóság itt megáll. Nagios Core egy nyílt forráskódú megfigyelő rendszer, amely Linuxon fut. A rendszer teljesen moduláris felépítésű, magjában a tényleges felügyeleti motor áll. A motort több tucat elérhető bővítmény egészíti ki, amelyek letöltésével funkcionalitással bővíthető a rendszer. Mindegyik beépülő modul bizonyos funkciókat ad a maghoz.

A moduláris megközelítést megőrizve az eszköz front-endjei is modulárisak, és számos különböző közösségi fejlesztésű opció is letölthető. Az Nagios Core , a beépülő modulok és az előlap egyesül, és egy meglehetősen teljes felügyeleti rendszert alkotnak. Ennek a modularitásnak azonban van egy hátránya: a termék beállítása meglehetősen nehéz feladatnak bizonyulhat.

Nagios XI , másrészt egy kereskedelmi termék, amely ugyanazon alapul Nagios Core motor, de ez egy komplett önálló felügyeleti megoldás. A termék széles közönséget céloz meg a kisvállalkozásoktól a nagyvállalatokig. A konfigurációs varázslónak és az automatikus felfedező motornak köszönhetően sokkal könnyebben telepíthető és konfigurálható, mint nyílt forráskódú megfelelője. Természetesen ennek a könnyű beállításnak és konfigurálásnak ára van; szó szerint. Egy 100 csomópontos licencért körülbelül 2000 dollárt, egy korlátlan licencért pedig körülbelül tízszer annyit kell fizetnie.

7.Zabbix

Zabbix egy másik ingyenes és nyílt forráskódú termék, de rendkívül professzionális megjelenésű és érzetet kelt, hasonlóan egy kereskedelmi terméktől. De a felhasználói felület jó megjelenése nem az egyetlen előnye. A termék lenyűgöző funkciókészlettel is rendelkezik. Felügyeli a legtöbb hálózatra csatlakoztatott eszközt a hálózati berendezéseken kívül. Kiváló választás lenne bárkinek, akinek a hálózati sávszélesség kihasználásán túl a szerverek megfigyelésére van szüksége.

Zabbix az SNMP-t, valamint az Intelligent Platform Monitoring Interface-t (IMPI) használja az eszközök megfigyelésére. A szoftver segítségével nyomon követheti a sávszélességet, az eszköz CPU- és memóriahasználatát, az eszköz általános állapotát és teljesítményét, valamint a konfigurációs változásokat, ami egy meglehetősen egyedi funkció ezen a listán. Ez az eszköz sokkal többet tesz, mint az egyszerű hálózati sávszélesség-kihasználtság figyelése. Lenyűgöző és teljesen testreszabható riasztási rendszerrel is rendelkezik, amely nemcsak e-mailt vagy SMS-t küld, hanem helyi szkripteket is futtat, amelyek bizonyos problémák automatikus javítására használhatók.

Hogyan lehet letiltani a YouTube-ot a Google Chrome-ban Előző Cikk

Hogyan lehet letiltani a YouTube-ot a Google Chrome-ban

Hogyan lehet a hátteret átlátszóvá tenni a Paintben (Windows 10) Bővebben

Hogyan lehet a hátteret átlátszóvá tenni a Paintben (Windows 10)