Biztonságos az eBay? 15 eBay-csalás és hogyan kerüljük el őket

eBay egy egyesült államokbeli székhelyű e-kereskedelmi vállalat, valószínűleg hallott már róla, mivel nagyon népszerű minden korosztály körében. Azt hiszem, nevezhetjük virtuális üzletnek, de a valóságban ez sokkal több annál.

Mind a magánszemélyek, mind a cégek listázhatják termékeiket vagy szolgáltatásaikat az eBay-en, akár fix áron megvásárolható, akár aukciós tételként, ami nagy szabadságot biztosít vevőként és kereskedőként egyaránt.Azonban sok más online szolgáltatáshoz hasonlóan az eBay is a találkozóhely csalók mindenféle. Sajnos senki sincs teljesen biztonságban, hiszen a csalók mindkét oldalon lehetnek, a vevők és a kereskedők is, ami azt jelenti, hogy nem lehet csak úgy elterelni tőlük az oldalt választva.

Átfogó útmutatónkban mindent meg fogunk beszélni az eBay működéséről, függetlenül attól, hogy az biztonságos vagy sem, milyen típusú csalásokkal találkozhat az eBay használata közben, és hogyan kerülheti el a legtöbbjüket.

Biztonságos az eBay?

Javarészt, Az eBay egy biztonságos szolgáltatás , így kipróbálhatja, ha még nincs preferált szolgáltatása, ahol árut cserél pénzre vagy fordítva. Piactérként is felfogható, hiszen új és használt árukat egyaránt találhatunk, sőt néhány kereskedővel is alkudhatunk jobb árakért.

Ami a biztonságot illeti, az eBay nem eredendően veszélytelen, de mint minden online szolgáltatás, veszélyérzetet kelt, ami abból fakad, hogy nem ismeri az érintett másik felet, és nem látja a terméket (és pénz, ami azt illeti), amíg meg nem kapja/meg nem kapja.

A kezdetek óta az eBay a nagy hosszúságok annak érdekében, hogy mindkét fél elégedett legyen, legyen szó kereskedőről vagy potenciális vevőről. Például bevezettek egy visszajelzési rendszert, ahol minden felhasználó közzéteheti az eladóval kapcsolatos tapasztalatait.

az eBay visszajelzési rendszere

Sőt, ezt egy teljes értékű minősítési rendszerré alakították, különböző pontszámokkal, amelyek mindent elárulnak az eladó megbízhatóságáról, mielőtt Ön kapcsolatba lép vele a termékeinek megvásárlásakor.

Vevőként ez nagyon egyszerű maradj távol a bajtól és tegye biztonságossá az eBay-t az Ön számára: csak kövesse a kereskedőket magas visszajelzésekkel és sok pozitív értékeléssel, és minden rendben lesz.

Noha egy csomó vádat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy bizonyos kereskedők hamis fiókok létrehozásával és pozitív visszajelzések közzétételével mesterségesen növelik visszajelzési pontszámukat, ezeket az állításokat gyorsan megnyugtatták. Röviden: nem írhat véleményt anélkül, hogy megvásárolna egy terméket és nem fizetne érte, így a hamis visszajelzések szerencsére csak mítosz .

Továbbá, ha úgy dönt, hogy fizet a termékekért, amelyekkel vásárolni próbál PayPal , kapsz dupla védelem , tekintettel arra, hogy az eBay és a PayPal egyaránt védelmet nyújt a vásárlók és a kereskedők számára.

Most válaszoljunk az eredeti kérdésre: igen, az eBay biztonságos . Mindaddig biztonságos azonban, amíg óvatos, mivel különféle csalókba botlhat, és ha nem észleli és nem jelenti fel őket, az kellemetlen helyzetbe hozhatja.

Hogyan működik az eBay?

Ez meglehetősen összetett válasz, mivel az eBay nem csak ugyanúgy működik mindenki számára, aki használja. Valójában az eBay más élményt nyújthat Önnek attól függően, hogy mit szeretne kezdeni vele, legyen szó eladásról, vásárlásról, aukciók létrehozásáról vagy ajánlattételről.

Hogyan működik az értékesítés az eBay-en

Mint a eladó (kereskedő) , profilt kell létrehoznod, hiszen eladói fiók nélkül nem tudsz semmit eladni az eBay-en. Miután ezt megszüntette, egyszerűen feladhat egy terméket egy lista létrehozásával.

Az eladói fiók létrehozásához meg kell adnia teljes nevét, címét, e-mail címét és telefonszámát. Az első adatlap létrehozásáig nem kell megadnia fizetési módot az eladási díjak fedezésére.

Bár a lista létrehozása egy tételhez az teljesen ingyenes , az eBay díjat számít fel, ha a platformján belül értékesítést hajt végre. Fizetési módként használhat hitelkártyát, csekkszámlát vagy PayPal-számlát.

Az adatlap létrehozása kellően intuitív, mivel végigvezetjük az egész folyamaton: beállítja a tétel nevét és leírását, kategóriákba helyezi, kiválasztja a használati állapotot (pl. használt vagy új), valamint fényképeket ad hozzá az adatlaphoz. .

Hogyan működik a vásárlás az eBay-en

Az eladástól eltérően fiók létrehozása nélkül vásárolhat egy terméket az eBay-en. Azonban bizonyos feltételek fennállnak: a terméknek kevesebbnek kell lennie, mint 5000 dollár és rendelkeznie kell vele Vedd meg most opciót engedélyezte az eladó.

Ha szeretne azonnali terméket vásárolni, használhatja a Vedd meg most gombot, amellyel fix árat fizethet, és a helyszínen megvásárolhatja a terméket. Ha Ön a kalandvágyó típus, licitálni tudja a tételt, és megpróbálhatja alacsonyabb áron megnyerni egy online aukción.

Vannak olyan listák is, ahol lehet ajánlatot tenni az eladónak, és ha elfogadják, akkor más helyen is megveheti, mint amennyit a piac jelez. Azonban vegye figyelembe, hogy ha úgy dönt, hogy ajánlatot tesz, az eladó nem köteles azt elfogadni, sőt ellenajánlatot is küldhet Önnek.

A folyamat meglehetősen intuitív, különösen akkor, ha már van eBay-fiókja. Az eBay fiókkal nemcsak a vásárlásait, hanem a rendeléseinek állapotát is nyomon követheti, és akár azok kiszállítását is, ha az eladó biztosítja ezt a lehetőséget. Lehetőség van arra is, hogy visszajelzést hagyjon az eladónak, és véleményt írjon a vásárolt termékekről.

Abban az esetben, ha a hiba a termék rendelése során az eBay végigvezeti Önt a megrendelés törlésének folyamatán. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha problémája volt a rendeléssel, ideértve, de nem kizárólagosan, hogy a termék soha nem érkezett meg, a termék sérült vagy nem felel meg a leírásnak vagy a fényképeknek, vagy ha meggondolta magát.

Átverhetik az eBay-en?

Bár rámutattunk az eBay használatának néhány igen erős pontjára, és arra, hogy az internetes termékek vásárlását vagy eladását hogyan változtathatja biztonságos, intuitív élménnyé, előfordulhat, hogy a szolgáltatás használata közben becsapódhat, és sajnos elég sok van. megszerzésének módjairól átverték vevőként és kereskedőként egyaránt.

Fontos megérteni, hogy az eBay a bizalom körül forog, és amint azt Ön is tudja, a bizalom kétirányú utca. Új kereskedőként nem szabad elvárnia a vásárlóitól, hogy jobban bízzanak benned, mint te bennük, és ez fordítva is történik, tehát meg kell keresnie.

A következő részben a legtöbbet mutatjuk be az eBay használata közben előforduló gyakori módszerek , így könnyedén kikerülheti őket, és elkerülheti termékeinek vagy pénzének elvesztését, miközben ezen a platformon kereskedik, akár vásárlásról, akár eladásról van szó.

eBay csalások, amelyeket érdemes elkerülni

A)eBay vásárlói csalások

A termékek eBay-en történő vásárlása nem éppen rakétatudomány, hiszen mindössze annyit kell tennie, hogy megkeresi a megvásárolni kívánt terméket, ajánlatot kell tennie rá (vagy azonnal meg kell vásárolnia), és meg kell várnia a rendelés megerősítését.

Bár a vásárlási folyamat nagyon egyszerű, csalók piaci rémálommá változtathatja. Az első szabály, amelyet be kell tartania, hogy gondoskodjon megbízható, ellenőrzött eladókról, még akkor is, ha az igazolatlanok csábítóbb ajánlatokat tartogatnak az Ön számára.

A második szabály, amely ugyanolyan fontos, mint az első, hogy ha egy ajánlat túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az . Bízzon bennünk, jobban jár, ha pár dollárral többet fizet egy magas visszajelzési pontszámmal rendelkező eladónak, mint egy olyan kereskedőnek, akinek nincs eladási rekordja, és nincs felhasználói visszajelzése.

1. A kereskedő nem szállítja a terméket

Annak ellenére, hogy van néhány pénz-visszafizetési garancia, ha eBay-en vásárol (és kétszer olyan hatékony, ha PayPal-t használ), ez a platform abszolút nincs fedezet néhány kiválasztott tételkategóriához. Ugyanis:

 • Motoros járművek (repülőgépek, csónakok, szabadidős járművek)
 • Nehézgépek és ipari berendezések
 • Szolgáltatások
 • Apróhirdetések
 • Utazási utalványok és jegyek
 • Ingatlan
 • Eladó vállalkozások
 • Weboldalak
 • Digitális tartalom és immateriális javak
 • NFT-k (nem helyettesíthető tokenek)
 • A Sotheby’s-en keresztül értékesített termékek

A fent felsorolt ​​kategóriákba tartozó tételekért Ön tudja fizetni, és a kereskedő el tudja fogadni nélkül valójában elküldi Önnek a tételt, és ott van semmi megteheti, hogy visszatérítést kapjon az eBay-en keresztül, annak vásárlóvédelmi szolgáltatása ellenére.

Ezért, ha hajlandó vállalni a kockázatot, tudnod kell, hogy a fent felsorolt ​​kategóriákba tartozó termékek megvásárlása azt jelentheti, hogy soha nem kapod meg, és elveszíted a termékért fizetett összeget is, mindenekelőtt.

2. Az üres doboz

Ez önmagáért beszél, mivel ez magában foglalja az egy üres doboz ahelyett, hogy megkapná a terméket az eBay-kereskedőtől, ahogy kellene. Ez nem éppen egy teljes értékű átverés, mivel a vevő rohanása és a részletekre való figyelem hiánya körül forog.

Az üres doboz átverése általában olyan cikkekkel történik, amelyek nagyon népszerűek és korlátozott kínálatban vannak. Az úgynevezett flipperek kiskereskedelmi áron vásárolják meg ezeket a cikkeket, és magasabb áron teszik közzé az eBay-en, így nem kell meglepődni, ha magasabb áron látja az Önt érdeklő terméket.

Nos, itt van a kicker: annak ellenére, hogy a lista ára magasabb, mint a termék kiskereskedelmi ára, mindig ellenőrizze a termék teljes leírását. Leggyakrabban ezek a listák csak a dobozt adja meg a termékről, és előfordulhat, hogy nem kérhet visszatérítést, ha a kereskedő igazolja, hogy az volt 100%-ban őszinte a lista létrehozása közben.

Általában a csalók a fő vásárlók a termékdobozokra, mivel az üres dobozt a legkönnyebb meghúzni, ezért szánjon időt a teljes lista és annak részletei elolvasására.

3. Ajándékkártya (utalvány) átverés

A csalók különböző csatornákon (Instagram, WhatsApp, Facebook, e-mail cím, telefon) próbálják elérni Önt, és egy hihetetlen kampányról mesélnek, amelyet egy bizonyos cég (általában nagy neveket dobnak ide) éppen futtat.

A hamis kampányban szereplő ajánlatok általában túl jó átmenni , ami miatt ez az átverés meglehetősen nehéz kikerülni, különösen, ha az a lelkes típus vagy, aki annyira könnyen felizgul, hogy egy kicsit hanyag leszel.

Néhány példa az ilyen ajánlatokra:

 • Ingyenes vagy kedvezményes cuccokat kaphat, ha eBay ajándékkóddal vásárol egy terméket
 • Ha az eBay ajándékkódjával fizet, csak a számlái felét fizeti ki egy adott időszakra
 • Gyorsabb szállítást vagy kedvezményeket kap, ha eBay ajándékkóddal fizet

Most itt van a homályos helyzet: miután mindent elmeséltek a kampányról, a csalók jó kis határidőt szabnak rád, így sürgős átverésükkel kapcsolatban.

Nyilvánvalóan a legjobb módja annak, hogy megvédje magát ez ellen az átverés ellen, ha utánanéz, és megnézi, hogy valóban egy hivatalos kampányról van-e szó, amely ilyen árakat kínál. A csalók azonban meglehetősen ügyesek, és előfordulhat, hogy elmondják, hogy az ajánlat abban a pillanatban véget ér, amikor leteszik.

Akármit csinálsz, ne adja át az eBay-ajándékkódokat vagy utalványokat véletlenszerű idegeneknek az interneten, még akkor is, ha úgy tűnhet, hogy ők olyan nagy cégek képviselői, akik egy életre szóló üzletet kínálnak Önnek. Szokás szerint, ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg átverés.

4. Helytelen név a szállítási címkén

Miután egy helytelen név A termék szállítási címkéjére írt felirat néha tévedésből megtörténhet, és általában a nevét egy vagy két betűvel el kell távolítani, és nem kell helyettesíteni egy teljesen mással. Mindannyian jártunk már a Starbucksban, tudjuk, milyen érzés.

Ami miatt ez az átverés kiemelkedik a tömegből, az az, hogy csak akkor fordul elő után az eBay-tranzakció befejeződött. A kereskedő (csaló) a megfelelő címre postázza az Ön termékét tartalmazó csomagot, de teljesen más nevet ad meg, hogy kidobja Önt.

Amikor végre megkapja a csomagot, és látja, hogy a cím helyes, de nem találja a nevét a címkén, kísértést érezhet, hogy visszaküldje a küldeményt a feladónak, vagy elvigye a postára, hogy rendezze. .

Ha kinyitás helyett visszaküldi a csomagot (egyébként légmentesen zárt erkölcsi kódex), akkor a kereskedő visszakapja a terméket, és megtartja a pénzt, mivel az eBay-tranzakció visszautasításként vagy visszaküldésként jelenik meg. Sajnos van nincs mód kereset benyújtására az eBay-en a kereskedővel szemben, ha a tranzakciót véglegesítették, és most úgy jelenik meg, hogy visszaküldték vagy elutasították.

5. Nem eBay fizetési átverés

Fentebb már említettük, hogy az eBay megtarthatja a kis díj minden olyan tranzakcióhoz és kereskedéshez, amely a platformján keresztül történik. Továbbá védelmet nyújtanak mind az eladóknak, mind a vevőknek, de csak akkor, ha az eBay weboldalán tranzakcióra kerül sor, így az ellenőrizhető.

Néha bizonyos kereskedők felkereshetik Önt, és megkérdezhetik, küldheti-e nekik a fizetést az eBaytől eltérő platformon keresztül, így elkerülhetik a platformdíj fizetését. Még az is lehet, hogy a jobb ajánlat és találkozunk valahol a közepén, hogy ne fizesse ki a teljes árat, és az eladó megkapja a platformdíj egy részét.

Egy tökéletes világban ez a helyzet minden érintett fél számára előnyös lenne (eBay nélkül). Amikor azonban ez megtörténik, legtöbbször átverésről van szó, és azonnal el kell kerülnie, mert ha egyszer elküldi a pénzt egy nem eBay-csatornán keresztül, az egészen biztosan örökre elveszik.

A kereskedő nem válaszol a hívásaira vagy e-mailjeire, és ez van semmiképpen sem vitathatja a tranzakciót az eBay-en, mivel Ön egy nem nyomon követhető csatornán keresztül elküldte a kereskedőnek az általa kért pénzösszeget.

A legrosszabb az egészben az, hogy nem írhatsz csípős véleményt a kereskedő profiljáról, mivel a számláján nincs nyoma tranzakciónak, és ez kötelező, ha visszajelzést szeretnél küldeni. Magától értetődik, hogy csak az eBay által elfogadott és ellenőrizhető fizetési módokhoz kell ragaszkodnia.

6. Hamisított áruk vagy kopogtatott másolatok

Ha már elég régóta az interneten, valószínűleg tudja hamisított áruk és kopogtató replikák olyan valóságosak, amennyire csak vannak, és sajnos az eBay nem garantáltan mentes az ilyen típusú termékektől.

Bár egyes kereskedők (különösen a megbízhatóak) őszinték termékeikkel kapcsolatban, és megemlítik azt a tényt, hogy ezek nagy pontosságú replikák vagy tökéletesen működő másolatok, vagy bármilyen hasonló kifejezést használnak, a csalók ezt nem mondják meg.

Valójában a lehető legtöbb részletet felsorolják a termékkel kapcsolatban, és néhányuk hamis sorozatszámokat (vagy egyéb termékazonosítókat) tesz közzé annak igazolására, hogy az általuk forgalmazott termékek 100% autentikus .

Bár nincs biztos módszer az ilyen típusú csalások elkerülésére, érdemes lehet kerülni azokat a márkanevű termékeket, amelyeket hihetetlenül vonzó áron árulnak, mivel vagy lopott, hamisított vagy kopott másolatok.

Ezenkívül nem lenne rossz ötlet a kereskedő visszajelzési pontszámára figyelni, és ellenőrizni a múltbeli eladások történetét. Ahelyett, hogy a kereskedő legjobb értékeléseit nézné, vessen egy pillantást a legrosszabbakra (az egycsillagosra), és ellenőrizze, hogy a korábbi vásárlóknak volt-e rossz tapasztalatuk az eladóval kapcsolatban, akitől vásárolni szeretne.

7. Hamis ügyfélszolgálat

Néhány kereskedő listázni fogja hamis eBay ügyfélszolgálat telefonszámokat vagy e-mail címeket a profiljukon, vagy akár az általuk jelenleg forgalmazott termékek listáján. Ha (elkerülhetetlenül) nehézségekbe ütközik a termék (vagy magával a tétellel) kapcsolatban, akkor kísértést érezhet, hogy felvegye a kapcsolatot a kereskedő profiljában található számmal.

Bár egyes kereskedők törvényesek, és csak segíteni akarnak a dolgok megoldásában az eBay bevonása nélkül, a csalók megpróbálják megszemélyesíteni az eBay személyzetét, és érzékeny információkat kérhetnek Öntől, beleértve a nevét, az eBay hitelesítő adatait vagy akár a bankszámláját.

Magától értetődik, hogy amint a hamis ügyfélszolgálati ügynök ráakad az Ön kényes adataira, megszakítja a kommunikációt Önnel, és soha többé nem fog hallani róluk.

Ne feledje, hogy az eBay hivatalos ügyfélszolgálati ügynökei megteszik soha kérje el fiókja jelszavát, bankszámlaszámát, hitelkártyaszámát, társadalombiztosítási számát, vagy próbáljon meg bármilyen más hasonló adatot kérni Öntől. Ha a fenti adatok közül néhányat kiosztott, érdemes lehet módosítania fiókja jelszavát, letiltani kártyáit, és felhívni a bankját, hogy elkerülje a bonyodalmakat.

Ennél is fontosabb, hogy ha átadta társadalombiztosítási számát ezeknek a hamis ügynököknek, feltétlenül jelentse az esetet a felelős kormányzati szerveknek. Rendőrségi feljelentést, sőt FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) személyazonosság-lopási jelentést is benyújthat.

Amint látja, sokféle módon lehet átverni, miközben vevőként használja az eBay-t, különösen, ha nincs számla és úgy dönt, hogy vendégként vásárol termékeket vagy szolgáltatásokat. Sajnos az eBay-es csalásoknak még több fajtája is lehet, mivel csak a leggyakrabban előfordulókkal foglalkoztunk.

Az eBay használata közben azonban nemcsak a vásárlókat lehet átverni, amint azt a következő szakaszunkból hamarosan megtudhatja.

B)eBay eladói csalások

Ha több, mint elegendő tárgya van, amelyet már ritkán használ, talán ideje garázsvásárt nyitni, megszabadulni tőlük, és közben pénzt keresni. Az eBay-en is eladásra kínálhatja őket, ha nem rajong a garázsárusításért, vagy nem szereti az emberekkel való fizikai kapcsolatot.

Az eBay biztonságos módja lehet a termékértékesítés biztosításának, tekintve, hogy mindkettő eBay és PayPal olyan vevő- és eladóvédelmi programokat kínál, amelyekből profitálhat. Azonban be kell tartania egy csomó alapvető szabályt, ha azt szeretné, hogy ezek a csalásvédelmi programok lefedjenek, például kerülje az eBay-en kívüli tranzakciókat, vagy ne adjon el néhány kategóriából származó termékeket (ezeket fentebb neveztük). .

Sajnos az eBay azon erőfeszítései ellenére, hogy a biztonságos környezet Ha online kereskedőként szeretné folytatni vállalkozását, a csalók kreativitása virágzik, így előfordulhat, hogy olyan szélhámosokkal találkozhat, akik időnként gyors pénzt akarnak kihozni Önből.

Bár bizonyos esetekben lehetetlen lehet észrevenni a csalókat, és megtagadni velük az üzletet, összeállítottunk egy listát azokról a gyakori csalásokról, amelyekkel eladóként találkozhat. Rövid útmutatónk segít felismerni ezeket a próbálkozásokat, és már az elején elfojtani őket.

1. Túlfizetési átverés

Ennek a csalásnak az elkövetői felkeresik Önt, és felajánlják, hogy árat fizetnek magasabb mint amit kértél, ami legyen az első piros zászló . Annak ellenére, hogy az ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy átadja, valószínűleg keményen szeretné továbbadni.

Természetesen nem valószínű, hogy tárgyalások zajlanak, például ha megígéri vagy lefoglalja a terméket egy másik vevőnek, aki megkérdezte, hogy kibír-e néhány napig, akkor egy másik vásárló nagyobb összeget ajánl Önnek, mint az első. Akkor teljesen hívásod .

Ha azonban véletlenül felveszi Önnel a kapcsolatot egy véletlenszerű vásárló, aki felajánlja, hogy többet fizet, mint a hirdetésben megadott ár, kerülje el minden áron. Valószínűleg kap egy hamis csekket, amely visszapattan, amikor kiveszi, így a végén mind a pénzt, mind a tárgyat elveszíti.

2. Üres doboz átverése

A fenti vevői részben ismertetett csalások többségének van eladó megfelelője, így nem meglepő, ha valaki átverheti, ha úgy tesz, mintha Ön küldte volna üres doboz nekik.

Ez az átverés a következőképpen zajlik: a potenciális vásárló megvásárolja a terméket az Ön eBay-es adatlapjáról, és habozás nélkül kifizeti, így Ön elkezdi csomagolni a terméket, és a lehető leghamarabb elküldi, egy percig sem gondolva, hogy ez valójában egy con.

A csomag átvétele után a vevő azt állítja, hogy Ön valóban egy üres dobozt küldött, ezért beadják a csalási követelés az eBay-el, amely visszatérítést követel a vevőtől. Ennek az átverésnek a végén megkapja az üres dobozt, amelyben az árut szállította, és a vevő megtarthatja azt, ami benne volt, valamint az eBay visszaveszi a pénzt a számlájáról, és visszatéríti a vevőnek.

Sajnos a dolgok kissé bonyolultak, ha így átvernek. Az eBay valószínűleg azt fogja mondani, hogy adjon ki a visszaküldési címke , és várja meg, amíg a vevő visszaküldi Önnek az üres csomagolást. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor megtarthatja a pénzt.

Ha viszont nem ad ki visszaküldési címkét, és a vevő eszkalál, az eBay automatikusan visszatérítést küld a vevőnek a fiókjából. Az ilyen típusú csalások elkerülésének legjobb módja, ha mindent dokumentálni a termékről (IMEI, sorozatszámok stb.), készítsen képeket a csomagolási folyamatról, és esetleg videót is készítsen arról, ahogy eldobja a hamarosan szállítandó terméket.

Az eBay azt is javasolhatja, hogy nyújtson be reklamációt ahhoz a céghez, amellyel a csomagot kézbesítette, legyen az házhozszállítással foglalkozó cég vagy a Posta.

3. Módosított címkérelem

Ez az átverési kísérlet valójában a túlfizetési csalás egy másik változata, amint azt hamarosan megtudhatja. Sajnos nagyon sok van dokumentálatlan csalások amelyek csak csavarok az interneten megtalálható népszerűek közül, ami hihetetlenül nehézzé teszi ezek hatékony nyomon követését és a becsületes eBay-felhasználók figyelmeztetését a létezésükre.

Ez az átverés a következőképpen működik: kapsz egy vételi ajánlatot egy eBay-felhasználótól, és felajánlják, hogy többet fizetnek, mint a tétel értéke. Ha ismeri a fenti túlfizetési csalást, akkor ez a legfontosabb piros zászló amelyek segíthetnek abban, hogy ezt helyesen átverésnek minősítse.

A vevő ezután azt mondja, hogy a többletpénz valójában fedezni kell további szállítási költségek, mert azt akarják, hogy egy külföldre szállítsa ki a terméket, lehetőleg olyanba, amelyet nem éppen könnyű elérni. Ha beleegyezik, a csalók elkérik a PayPal-címét, ami további csalási lehetőségeket nyit meg a hamis vásárló előtt (a PayPal-csalás is szóba jöhet).

Amint megkapják PayPal e-mail címét, kapni fog egy hamis email valakitől, aki PayPal-képviselőnek adja ki magát, és postai nyomkövetési számokat kér Öntől, és azt állítja, hogy az Ön és a vevő által megállapodott összeg zárolva van mindaddig, amíg nem tudja igazolni, hogy Ön a terméket kézbesítette.

Ha ez megtörténik Önnel, csak továbbítsa az e-mailt a következő címre spoof@paypal.com ahogy mi utasítottuk önt a mi PayPal csalási útmutató , és nyújtson be csalási kísérletet az eBay-nek. Magától értetődik, hogy kell soha ebben a helyzetben szállítsa ki a terméket, mivel a végén mind a terméket, mind a pénzt elveszíti.

4. Nem eBay fizetési átverés

Pontosan így lehet átverni vásárlóként, de a szerepek most felcserélődnek. Nem, Ön nem hirtelen csaló, hanem egy olyan vevő átverni készül, aki az eBay-en kívüli magánügyletet kínál Önnek.

Amint azt a fenti vásárlói fejezetben tárgyaltuk, az eBay nagyszerű védelmi programokat kínál mindkét vevők és eladók, de be kell tartania az irányelveit, ha hasznot szeretne húzni belőlük. Az eBay által betartandó egyik legfontosabb szabály, hogy ne kössön üzleteket az eBay-en kívül, ahol nem tudja nyomon követni azokat.

A nem eBay fizetési csalás során egy potenciális (hamis) vevő felveszi Önnel a kapcsolatot az Ön által értékesített termékkel kapcsolatban, és megkérdezi, hogy elfogadja-e a fizetést. kívül az eBay hivatalos csatornái közül. Megpróbálhatják megvédeni álláspontjukat azzal érvelve, hogy ez segíthet elkerülni az eBay kereskedői adóit.

Ha elfogadja, bezárja a listát és elküldi a tételt, akkor néhány dolog történhet. Egy tökéletes világban megkapod a pénzed, a vevő megkapja a termékét, és mindenki boldog.

Ha azonban átverésről van szó, akkor a vevőt sem nem fizet vagy viták a tranzakciót az eBay-en különféle módokon (hamisnak jelenti a listát, azt állítja, hogy üres dobozt kaptak, bejelenti, hogy a tétel nem felel meg a listázási leírásnak, megkapja a képet).

Magától értetődik, hogy ha az eBay hivatalos fizetési csatornáin kívül fogadja el a csalit, akkor nem fogja tudni kihasználni az eBay kereskedővédelmi programját, így a végén elveszíti a pénzt és a terméket.

5. Visszajelzési zsarolás

Sajnos ez az egyik legrosszabb módja annak, hogy valaki megkísérelje átverni Önt, különösen akkor, ha Ön kezdő kereskedő, aki most kezdi el ezt a fajta online tevékenységet, és az eBay-t választotta piacterének.

Az eBay működését a fenti alfejezetek egyikében részleteztük: a kereskedők listákat készítenek termékeikről, a vásárlók megvásárolják termékeiket, majd az eladóval szerzett tapasztalatok alapján véleményt írhatnak.

Ha az értékelés jó, az eladó megkapja a jó visszajelzés pontszám, és minden új értékelésnél a pontszám jobbra vagy rosszabbra módosul. Nos, ez az átverés az egyik legrosszabb a listánkon, mert semmit sem tudsz tenni ellene.

Ez így megy: létrehozol egy listát a termékedhez, valaki ajánlatot tesz neked, kifizetik a tételt, te bezárod a listát és kiszállítod a terméket. Eddig minden rendben, de aztán a csaló felveszi veled a kapcsolatot, és nem arról van szó, hogy az elem elromlott, vagy ilyesmi.

Azt mondják, hogy utaljon át egy pénzösszeget egy bizonyos számlára (a legtöbb kriptot használ, mivel nem nyomon követhető), különben írnak egy csípős áttekintés az Önnel kapcsolatos tapasztalataikról, és negatív visszajelzést küldenek Önnek.

A szomorú rész az, hogy sok becsületes eBay-kereskedő, aki még csak most kezdett bele, bedőlt neki, és átutalták a követelt pénzösszeget, attól tartva, hogy hírneve megsérülhet. Tekintettel arra, hogy ez egyfajta zsarolás, továbbíthatja az e-mailt vagy az üzeneteket a rendőrség sőt még lépjen kapcsolatba az eBay-vel erről.

Érdemes megemlíteni, hogy ha vagy zsarolt, az elkövető gyakorlatilag túszként tarthat téged, és egyre többet követelhet, amíg hatalma van feletted, ezért akár kezdettől fogva figyelmen kívül hagyhatod őket, és olyan entitásokhoz fordulhatsz, akik segíthetnek neked (pl. rendőrség, eBay-ügyfél). támogatás).

6. Törött replika átverés

Az ügyfél az eBay-en keresztül vásárolja meg a termékét, fizet érte, és Ön elküldi, így nincs mit gondolni róla. A csomag átvétele után azonban a vásárló azt állítja, hogy az Ön által neki küldött termék az törött és akár képeket is mutathat a törött termékről.

Ezt követően vitatják a tranzakciót az eBay-el, azt állítva, hogy Ön egy törött terméket küldött nekik, és ugyanazokat a fotókat küldhetik nekik, amelyeket megmutattak Önnek. Ennek eredményeként az eBay megkérheti Önt erre visszaigazolást ad ki és visszatérítés a vásárló. Ebben a forgatókönyvben elveszíti a tárgyat és a pénzt is.

Bár néha ez nem elég ahhoz, hogy megvédje Önt az ilyen típusú csalásoktól, segíthet az Ön ügyében dokumentum a lehető legjobban eladni kívánt tételt: elküldés előtt regisztrálja a sorozatszámát, az IME-számot, a modellszámot és a rajta lévő különleges jeleket.

Fényképeket is készíthet, miközben csomagolja a terméket, és akár videót is készíthet a termék szállításáról; készítsen minél több ilyen fotót vagy videót, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak arra az esetre, ha azzal vádolnának, hogy törött másolatot küld a vásárlónak, mivel nincs más mód annak bizonyítására, hogy az Ön által küldött tétel valóban hiteles és nem törött.

7. „Nem érkezett tétel” átverés

Ha úgy döntött, hogy eladja termékeit az eBay-en, az Ön érdeke, hogy minden tevékenység megkezdése előtt elolvassa az eBay összes szabályát és szabályzatát, mivel ez megóvhatja Önt egy olyan kényes helyzettől, mint amilyennek most készülünk. leírni.

Drága tárgyat adsz el, ami többet ér 750 dollár és a vevő reklamációt nyújt be, amelyben kijelenti, hogy soha nem kapta meg a terméket. Ebben a rémálomszerű forgatókönyvben veszítesz mindkét a pénzt, amelyet a vevő küldött Önnek, amikor visszatérítést követel (amit az eBay szívesen megad nekik), és a drága tételt.

Hogyan történik ez? Nos, a PayPalnak van egy trükkje Eladó védelme program, amely segít eladni termékeit anélkül, hogy attól félne, hogy átverik. Azonban, mint minden más védelmi programnak, ennek is van egy sor szabálya, amelyet be kell tartania, ha teljes hasznot szeretne belőle.

Ha elad egy tárgyat 750 dollár alatt , meg kell adnia a vevőnek nyomkövetési információkat, amelyeknek az eBay hivatalos támogatási oldala szerint a következőket kell tartalmazniuk:

  A szállítás dátuma A kézbesítés állapota A címzett címe

Ha azonban az eladott tétel az több mint 750 dollár , akkor is fel kell vennie aláírás megerősítése . Ha a vevő tud erről, és Ön elmulasztja aláírási megerősítését a 750 dollár felett eladott termékekhez, akkor átverheti Önt azzal, hogy azt állítja, hogy nem kapta meg a terméket.

Mivel a termékről hiányzik az aláírás kézbesítési igazolás, nagyon könnyen bejelenthető, hogy az áru nincs ott, és ennek eredményeként a termékét elveszíti a csaló. Továbbá, akkor is elveszti a pénzt a csalótól kaptad, mivel elkerülhetetlenül vitatják a tranzakciót, és visszatérítést kérnek.

Még egyszer kérjük, olvassa el minden egyetlen szabály és irányelv, amelyet az eBay és a PayPal érvényesít, mivel ezek megmenthetik Önt a fent bemutatotthoz hasonló ragadós helyzettől.

8. A tranzakció törlése

Figyelembe véve, hogy a legtöbb, ha nem az összes elektronikus fizetésfeldolgozó rendelkezik valamilyen vásárlóvédelmi rendszerrel a platformján, könnyen belátható, miért olyan egyszerű a legtöbb csaló számára, hogy gyakorlatilag elrabolja vagyonát.

A PayPal például egyike azon online fizetési feldolgozóknak, amelyek vásárlóvédelmi rendszert fogadtak el, hogy megvédjék ügyfeleit a csalástól azáltal, hogy hagyják őket. törölje a tranzakciót . Ugyanez vonatkozik a hitelkártyákra is: egy telefonhívás a bankhoz, és a tranzakció már történelem.

Most képzelje el ezt a forgatókönyvet: létrehoz egy listát, hogy eladja valamelyik termékét, és ajánlatot kap egy vevőtől. A fizetés gyorsan megtörténik, így becsomagolja a terméket, előkészíti a szállításra, és észreveszi, hogy úgy tűnik, minden gördülékenyen megy.

És mindaddig megteszi, amíg a vevő úgy dönt, hogy felveszi a kapcsolatot a fizetésfeldolgozóval, legyen az a PayPal, a bank vagy bármely más hasonló szervezet, és törli a fizetést. Ennek eredményeként fiókjából most hiányzik az az összeg, amelyet a vevő eredetileg küldött Önnek.

Ezen felül, ha a vevő PayPal-t használt, akkor Önnek is kell fizetnie extra 20 dollár visszaterhelési díjként, így nemcsak a tételt és az adott tételért cserébe kívánt összeget veszíti el, hanem további 20 dollárt is, ami szörnyű helyzet.

Ennek az átverésnek az a legrosszabb része, hogy a csalónak nem is kell túl kreatívnak lennie; csak azt mondhatják, hogy szabálytalanságot gyanítottak az Ön oldalán, vagy valami hasonló, és a fizetésfeldolgozó szinte azonnal visszaszerzi a pénzt a kereskedő (az Ön) számlájáról.

Ez most nem azt jelenti, hogy nem lehet vitatja a visszaterhelést , különösen akkor, ha szilárd bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy nem tett semmi rosszat, és a vevő pontosan a tervezettnek megfelelően kapta meg a terméket. Ez azonban sok vesződséggel jár a kereskedő oldalán, és legtöbbjük csak feladja, különösen, ha kisebb összegekről van szó.

Hogyan kerüljük el a csalásokat az eBay-en

Bár igyekeztünk elmagyarázni, hogyan kerülhetjük el az útmutatónkban szereplő legtöbb csalást, néha nem elég, ha mindent jól csinálunk. Ezért adunk néhány tippet, hogyan kerülheti el eBay csalások általában, függetlenül attól, hogy Ön vevő vagy kereskedő, anélkül, hogy bármilyen konkrét átverési módszert figyelembe vett volna.

  Kerülje el az eBay hivatalos fizetési csatornáitól való elszakadást
  • Ha egy-két dolgot megtanult átfogó útmutatónk áttekintése során, az az, hogy bár az eBay szerény díjat számít fel a cikkek értékesítésében nyújtott segítségért, ez megvédheti Önt a csalásoktól és más csúnya helyzetektől. Ezért kerülje a tranzakciók nem eBay csatornákon történő végrehajtását, például készpénzzel, Venmo-val vagy privát hitelkártya-átutalással, ha az eBay védelmét szeretné.
 1. Győződjön meg róla, hogy minden nyomkövetési információt tartalmaz
  • A nyomon követési számokat minden szállított tételhez fel kell tüntetnie, ha el akarja kerülni, hogy átverjék. Ne feledje, hogy ha a szállított tétel több mint 750 dollárba kerül, akkor mellékelnie kell az aláírás kézbesítési igazolást is, ha azt szeretné, hogy a PayPal eladóvédelmi programja védje. Általános szabály, hogy a biztonsági nyomon követést mindig össze kell hangolnia a termék értékével.
 2. Rögzítsen mindent
  • Akár ad, akár vásárol az eBay-en, mindig dokumentálnia kell mindent, ami az eladott vagy vásárolt termékekkel kapcsolatos, a cikkek sorozatszámaitól az IMEI-számokig, a modellszámokig, az objektumjelölésekig, a megkülönböztethető jellemzőkig (egyedi termékek esetén) és még szállítmánykövetési számok, ha rendelkezésre állnak és alkalmazhatók. Ez különösen igaz, ha Ön kereskedő, mivel az eBay általában a vevő oldalára áll, ezért mindent rögzítenie kell, hogy megvédje magát a csalási kísérletektől.
  Ne vegyen csekket
  • Ez sokféle valós forgatókönyvre vonatkozik, de a csekk az egyik legkevésbé biztonságos fizetési mód, amelyet elfogadhat, mivel mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a csekket küldő személy felhívhatja a bankot, és lemondhatja azt. Egy másik meglehetősen gyakori gyakorlat a hamis csekk használata. Ennek eredményeként a fenti csekk mindkét esetben visszapattan, és előfordulhat, hogy elveszíti az eladott terméket, és soha nem kapja meg érte a pénzt.
  A visszaterhelések vitája
  • Ha jogtalan visszaterhelés áldozata lett, ne riadjon vissza a vitatástól, mivel ez kereskedőként az egyik alapvető joga. A visszaterhelési vita sikerességének növelése érdekében fel kell készülnie mindenre, ami bizonyítékot jelenthet állításai bizonyítására, például a termékről készült fényképek, a nyomon követési számok és az aláírás igazolása, ha van ilyen.
  Képek fordított keresése
  • Ezt nem szabad általános szabálynak tekinteni, de a legtöbb csaló kerüli a valódi fényképek felhasználását termékeiről, és ehelyett általános, az internetről letöltött fényképeket használ, vagy elmenti a képeket ugyanannak a terméknek a listáiról, és helyette használja azokat. Ha a fényképeket máshol találja az interneten, és egyre gyanakodni kezd, ne riadjon vissza attól, hogy megkérje a kereskedőt, hogy küldjön további képeket a termékről. Ha megtagadják, az nagy valószínűséggel átverés.
  Nem kell kapkodni
  • A legtöbb csaló naivitásra, hanyagságra és sürgősségre számít. Mindaddig, amíg izgatott vagy, és sietve vásárolsz dolgokat anélkül, hogy előtte mindent alaposan kielemeznél, a legtöbb csaló számára könnyű célpont lehetsz. Néha a listákon lábjegyzetek találhatók, amelyekben további információk szerepelnek a termékkel kapcsolatban (például egyes listák megemlítik, hogy csak a termék dobozát tartalmazzák), ezért először ellenőrizze az összeset.
  Ne küldjön azonnal rossz névcsomagokat
  • Ha olyan csomagot kap, amelyet az Ön címére küldtek, de nem ismeri fel a címkén szereplő nevet, akkor lehet, hogy átverés célpontja lehet. Ellenőrizze vásárlásai előzményeit, nézze meg, hogy a várható csomagok kézbesítési becslései megegyeznek-e a csomag átvételének időpontjával, és próbálja meg lemérni a kapott csomagot, és ellenőrizze, hogy az megfelel-e a várt csomag súlyának. Ha minden egyezik, visszaküldés helyett kinyithatja a csomagot.
 3. Kerülje el a hamis engedményeket
  • Valójában a kedvezmények nem hamisak, de az árusított termék igen. Ha észreveszi, hogy a kívánságlistáján bizonyos tételek jelentős leárazást kapnak anélkül, hogy alapos okot említenének a listán (törött, használt, karcos, horpadt stb.), mindig kerülje az említett tételek megvásárlását. Ezek lehetnek csalások vagy lopott tárgyak.
 4. Soha ne küldjön eBay-ajándékkódokat
  • Ha véletlenszerű emberek online felkeresnek, és különböző kampányokról mesélnek, amelyekhez fel kell használnia az eBay-ajándékkódot vagy -utalványt, egyszerűen tedd le a telefont, vagy töröld az üzeneteiket (és akár blokkold is őket, ha tudod). Egyáltalán nincs olyan kampány, ahol személyesen kell átadnia az eBay-ajándékkódokat vagy utalványokat egy másik személynek, ezért ezt soha nem szabad megtennie.
  Legyen körültekintő bizonyos termékek vásárlásakor
  • Amint azt korábban említettük, vannak olyan termékek, amelyek nem tartoznak az eBay vásárlóvédelmi programjának hatálya alá, ezért érdemes óvatosnak lenni, ha ezekbe a kategóriákba tartozó termékeket szeretne vásárolni. Konkrétan ezek:
   • Motoros járművek (repülőgépek, csónakok, szabadidős járművek)
   • Nehézgépek és ipari berendezések
   • Szolgáltatások
   • Apróhirdetések
   • Utazási utalványok és jegyek
   • Ingatlan
   • Eladó vállalkozások
   • Weboldalak
   • Digitális tartalom és immateriális javak
   • NFT-k (nem helyettesíthető tokenek)
   • A Sotheby’s-en keresztül értékesített termékek
  Ellenőrizze a kereskedő visszajelzési pontszámát
  • Mindig meg kell győződnie arról, hogy a kereskedő, akitől termékeket szeretne vásárolni, jó visszajelzéssel rendelkezik, különösen akkor, ha drága termékeket szeretne vásárolni. Ez nem jelenti azt, hogy a kevesebb visszajelzéssel rendelkező kereskedők természetüknél fogva rosszak. Egy jó tipp a kereskedő visszajelzési pontszámának ellenőrzésekor, hogy mindig a negatív értékeléseket nézze meg a pozitív értékelések helyett, és nézze meg, vannak-e visszatérő helyzetek, például az eladó nem szállít ki termékeket, törött termékeket küld, vagy kopogtat. ki a replikák, és hasonlók.
 5. Kérjen további részleteket a termékekről
  • Ha további képeket kérünk a termékekről, vagy akár videókat, nem ismeretlen dolog, és sok kellemetlen helyzettől kímélhetjük meg. Ha az eladó hajlandó együttműködni, kérheti, hogy küldjön egy képet a termék beszerzési űrlapjáról (ha van) és a termék sorozatszámáról. A legtöbb gyártó online szolgáltatásokat kínál, ahol beírhatja a termék sorozatszámát, és ellenőrizheti, hogy az eredeti-e vagy sem.

Az eBay-es csalások elkerülése – KÖVETKEZTETÉS

A dolgok lezárásaként, akár eladó, akár vevő az eBay-en, mindig tisztában kell lennie azzal, hogy mibe keveredik, mivel sok csaló van, akik csak arra készülnek, hogy gyorsan pénzt keressenek. Sajnos a legtöbb csalás sikeres, éppen ezért óvatosan kell eljárni.

Annak ellenére, hogy az eBay és a PayPal praktikus eladó- és vevővédelmi programokat kínál, a csalók továbbra is emberi hibákra számítanak, hogy a szabályokat a maguk javára fordítsák. Útmutatónk csupán emlékeztető arra, hogy léteznek csalók, és egy hasznos eszköz, amellyel megismerheti a csalók által elkövetett leggyakoribb trükköket, és a lehető legjobban elkerülheti őket.

Napi tippeket kaphat a postaládájában Hírlevél Csatlakozás 35 000+ más olvasók
Hogyan lehet letiltani a YouTube-ot a Google Chrome-ban Előző Cikk

Hogyan lehet letiltani a YouTube-ot a Google Chrome-ban

Hogyan lehet a hátteret átlátszóvá tenni a Paintben (Windows 10) Bővebben

Hogyan lehet a hátteret átlátszóvá tenni a Paintben (Windows 10)